Založ si blog

Koniec sťahovania filmov a hudby sa blíži

„Všetko je na webe“ – tak táto veta možno už čoskoro zapadne prachom a skončí v archíve. A prečo? Minulotýždňový záťah FBI na server Megaupload.com, kedy ho úplne odstavila a obvinila jeho prevádzkovateľov spustil u majiteľov podobných stránok lavínu obáv, čo ak sú ďalší na rade práve oni. A niet sa čo čudovať, zdá sa, že majiteľom autorských práv pretiekol pohár trpezlivosti a tak si povedali, stačilo a ide sa na lov. Niektorí prevádzkovatelia podobných upload a download serverov to vzdali ešte pred vypuknutím veľkej poľovačky. Tá na Megaupload mala podľa všetkého iba upozorniť ostatných na to, že pokiaľ nechcú skončiť ako majitelia Megauploadu, nech sa činia sami, lebo keď sa začnú činiť úrady, tak to nedopadne pre nich najlepšie. A výzva a vyrážky pravdepodobne u niektorých zabrali. Ako prvé vyhrážky amerických úradov zobrali úplne vážne server filesonic.com a fileserve.com, ktorí jednoducho obmedzili svoje služby úplne. Nový diel seriálov alebo nové filmy na spomínaných serveroch budete dnes hľadať márne. Samotné servery nezanikli úplne, svojim návštevníkom však zablokovali možnosť downloadu iných súborov. V praxi to znamená asi toľko, že si je možné odtiaľ stiahnuť iba vlastné súbory, ktoré si užívateľ pred tým na samotný server sám nahral. Hromadný koniec poskytovania upload a download hostingu zdarma oznámili iba prevádzkovatelia stránky Uploadbox.com, ktorým situácia nie je ľahostajná a vôbec komu je.

Kto sa bojí, ten sa činí

Týmto heslom sa asi v posledných dňoch riadia majitelia podobných serverov typu Megaupload. Proste keď horí pod zadkom, lepšie je urobiť pár kliknutí myšou a server odstaviť ako potom neskoršie „cvakať“ úradom státisícové mastné pokuty a majiteľom autorských práv za ich ušlý zisk. Veď úprimne vypnúť server je v tomto prípade oveľa lacnejšie ako platiť súdne trovy. To si k srdcu zobrali prevádzkovatelia a tak si jednoducho svoj obľúbený film prípadne seriál z niektorých serverov už nestiahnete.

Oveľa lepšie sú na tom naši českí susedia, ktorí prevádzkujú hneď niekoľko podobných a veľmi aj na Slovensku populárnych upload serverov. Najväčší z nich uložto.cz už avizoval, že žiadne zmeny vo svojom systéme ani hromadné mazanie súborov, ktoré má uložené na serveroch od užívateľov neplánuje, nakoľko ako uviedla ich hovorkyňa za obsah nezodpovedá samotný portál a prevádzkovateľ uložto.cz, ale osoba, ktorá na server uložila obsah chránený autorským zákonom. Bez zmeny zostáva aj druhý najnavštevovanejší portál hellspy.cz. Zdá sa tak, že české portály na zdieľanie súborov si môžu na teraz vydýchnuť a ich majitelia môžu pokojne spávať. Na Slovensku sme na tom oveľa lepšie, keďže služby poskytujúce upload a sťahovanie súborov máme u nás výrazne menej a medzi ˇudmi nie sú až tak veľmi populárne, aké sú populárne české a zahraničné servery.

Kto je ďalší?

Otázka, ktorú si kladie mnoho prevádzkovateľov upload a download serverov, podobných typu akým bol Megaupload.com. Je možné, že išlo len o zastrašovanie alebo skutočne úrady a majitelia autorských práv vyhlásili týmto serverom vojnu a povedali si, že už nebudú tolerovať, to ako im pred ich očami miznú státisíce a v niektorých prípadoch až milióny dolárov za voľné stiahnutie hudby či filmu. Je však treba podotknúť, že užívatelia a hlavne hackeri budú vždy vpred a vždy nájdu alternatívu za zaniknutú službu. A síce ako sa už v niektorých článkoch vyjadrili počítačoví experti, teraz sa síce hromadne vypínajú servery, ale koniec koncov, keď celá kauza utíchne, tak ich prevádzkovatelia opätovne spustia a všetko sa opäť vráti do starých koľají.Internet je neobmedzený či už v prezeraní videí, čítaní, a počúvaní hudby, tak je neobmedzený aj čo sa týka sťahovania súborov, úrady sa snažia nelegálne sťahovanie eliminovať, ale samotní hackeri sú vždy o krok vpred a vždy aj budú, pretože jediný, kto môže zastaviť nelegálne sťahovanie sú práve hackeri a tím to vyhovuje a vôbec vyhovuje to všetkým, až na majiteľov nahrávacích štúdií a vydavateľstiev, ktorým utekajú z predaja mastné zisky  a o tom to je všetko o špinavých peniazoch, o ničom inom.

Dať hlas vo voľbách SDKÚ = dať zelenú ďalšiemu zvyšovaniu DPH

26.02.2012

„Nepôjdeme cestou, zvyšovania dane z pridanej hodnoty, ľuďom chceme zachovať ich životnú úroveň“ uviedla pred parlamentnými voľbami už chvalabohu dosluhujúca premiérka Radičová. A prečo to spomínam? Dnes som si na istom spravodajskom portáli prečítal ďalšiu pripravovanú novinku z kuchyne SDKÚ, ktorú majú pripravenú pre svojich voličov ako vďaku za to, že [...]

Čaká nás revolúcia, aká bola v Novembri ´89?

05.02.2012

Je čas na odchod páni politici – Bugár, Dzurinda, Mikloš, Fico, Radičová atď. mohol by som ich menovať neúrekom. Podľa mňa, by náš parlament potreboval nový vietor, predsa len, všetko tam sedia akože politici a akože odborníci na všetko. No a zdá sa, že sa ľudia konečne spamätali a povedali si DOSŤ. Nepamätám si ani, kedy sme na Slovensku mali také masové [...]

Ďakujeme, že odchádzate pani Radičová

28.01.2012

Udalosti, ktoré v posledných dňoch rozvírili hladinu v spoločenskom živote nabrali rýchly spád. Hlavne dlho na seba nenechali čakať obyčajný ľudia, ktorí svoj nesúhlas s týmto fungovaním a riadením štátu dali konečne patrične najavo. Zdá sa teda, že máme všetci plné zuby chlpatých goríl a ľudí, ktorí tento štát „riadia“ a ktorí ho doviedli do [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 44711x
Priemerná čítanosť článkov: 2981x

Autor blogu

Kategórie